Navigera dig fram här   Onsdagen den 12:e augusti 2020
Skoter
Racing
ATV
  Startsida  
  I tidningen  
  Nyhetsarkiv  
  Racing  
  Prenumeration  
  Tidigare tester  
  Videoteket  
  Till Salu  
  Auktion  
  Privata annonser  
  Forum - Skoter  
  Årets skoter  
  Medlem  
  Skoterkortet  
   
Användarnamn

Lösenord

Logga in automatiskt

» Bli medlem
» Glömt lösenord?
» Om kakor...
 
  Medlemmar: 14967  
  Antal nyheter: 5553  
  Meddelanden: 68505  
  Sidvisningar:  
  Idag: 61 st  
  Igår: 5982 st  
  Denna månad:
85901 st
 
  Föreg. månad:
240591 st
 
  Totalt: 74403619 st  
  Senaste 10 inloggade:  
  1. ruhisen
2. JordanAnsell
3. gembalajerman
4. Ashishtrank07
5. DouglasMRafferty
6. griybet88
7. gcf6ulay
8. Baleee
9. santisuan52
10. Isabel019
 
 
Här är du: I tidningen: 2019, nr 6 > Artikel: DEBATT Rör inte min skoter
 

 
 

DEBATT Rör inte min skoter


Under ett intervall på några års tid har det gjorts olika enkätundersökningar som är relaterade till snöskoter. Kvaliten på dem har varit på olika nivåer, där de flesta varit direkt partiska både när det gäller svarsalternativ, samt hur och vem man använt som underlag. Det mest flaggranta är att man i många fall inte använt opartiska institut som gjort undersökningarna, ej heller har man begränsat eller sett till att urvalet på vilka som svarar är relevant för undersökningen, utan tillåtit att vem som helst kunnat svara.

Att skicka ut enkäter för att samla in svar har blivit lite av en nationalsport hos de som vill skapa opinion mot snöskotrar. I många fall är enkäterna inte riktade direkt till snöskoteråkare, utan allmänt ställda så vem som helst kan svara eller ibland är de ställda till egna medlemmar med frågor där det redan finns en inpiskad stämning om att ett visst svar är det som kommer gälla i enkäten. Eller så ställer man frågan så vagt och brett att de svar man får in egentligen bara blir, jaha…

Det finns dock en undersökning som står ut bland alla andra och det är den som Svedea har gjort där man skickat ut en enkät till sina snöskoterägande kunder. Inga andra kan svara på denna enkät, varför svaren kommer från skoteråkare och är gjort av ett oberoende företag. Svedea fick runt 6000 svar, vilket är lika många svar som LRF fick i den enkät som de gjort till sina 62000 medlemmar och där dom visar på att 25% någon gång har haft en snöskoter som kört där markägaren inte vill. Svarsfrekvensen hos LRF är 10% och då funderar man om 90% inte har några problem? Så enkelt är det givetvis inte, men osäkerheten kommer givetvis upp kring vad som egentligen är fakta.

Tyvärr så ingår det inte någon tidsavgränsning i frågan, vilket då innebär att man givetvis antar att svaret gäller om man någon gång under sin livstid upplevt problem med snöskoter på sin mark, således väldigt brett och ospecifikt. Det framgår inte heller om körning gjordes på redan enligt lagen förbjuden mark eller ej, vilket gör frågan och svaren ytterst osäkra att tolka anser jag. Har ett regelbrott gjorts enligt nuvarande lagstiftning så borde det vara i en separat fråga. Sedan hade man, enligt vad vi fått reda på, undanhållit en större andel svar där vem som gjort skadorna undantagits av de som idag lagligt får arbeta i skogen och driva sin skötsel på annans mark och som då är undantagen av lagen. Med andra ord har man svartmålat den generelle skoteråkaren med skador på mark som andra arbetskategorier gjort som tagits bort i slutredovisningen. Således blir statistiken i sin helhet haltande och på detta vis felaktig.
Så det skulle vara bra om en regelrätt inventering hade gjorts för att opartiskt se över skadefrekvens och körning i närtid där man som markägare inte anser att det är ok.

Efter dessa uttalanden så ansåg jag att en siffra om 25% som kört på olämpliga markområden låter som ett mycket högt tal och något som jag själv inte upplever då jag är ute och kör snöskoter. Efter att jag under våren kört cirka 250 mil vägar och över 60 mil längs leder från fjäll till kust och jämfört med enkätsvaren, så kommer jag inte alls fram till samma siffror utan snarare maximalt 1/10 av det som motsvarar LRFs enkätsvar. Så någonstans har det blivit fel i förbifarten i denna enkät. Man hade hoppats att den gjorts mer noggrant, både vad gäller tidsavgränsning och att man inte valde att ta bort kategorin yrkesutövare då man redovisade sina svar. Kanske bäst hade varit att ett professionellt företag fått göra enkäten och att man inte manipulerar data genom att ta bort viss information.


Pär Lidgren

Missa inte alla nyheter och tester.

Prenumerera
Prenumerera och spara 171 kr och slipp söka tidningen i slutsålda butiker!

Lösnummer
Köp ett lösnummer hitta närmaste köpställe här!

Digitaltidning
För dig som gillar att läsa ditt nummer i telefonen eller surfplattan med våra mervärden

 
 
Besöksadress: Gräddvägen 7, Umeå | Adress: Gräddvägen 7, 906 20 Umeå | E-post: info@skoter.se | Telefon: 090-149370 | Shop: shop.skoter.se