Skoter.se
 
Navigera dig fram här   Onsdagen den 12:e augusti 2020
Skoter
Racing
ATV
  Startsida  
  I tidningen  
  Nyhetsarkiv  
  Racing  
  Prenumeration  
  Tidigare tester  
  Videoteket  
  Till Salu  
  Auktion  
  Privata annonser  
  Forum - Skoter  
  Årets skoter  
  Medlem  
  Skoterkortet  
   
Användarnamn

Lösenord

Logga in automatiskt

» Bli medlem
» Glömt lösenord?
» Om kakor...
 
  Medlemmar: 14967  
  Antal nyheter: 5553  
  Meddelanden: 68505  
  Sidvisningar:  
  Idag: 41 st  
  Igår: 5982 st  
  Denna månad:
85881 st
 
  Föreg. månad:
240591 st
 
  Totalt: 74403599 st  
  Senaste 10 inloggade:  
  1. ruhisen
2. JordanAnsell
3. gembalajerman
4. Ashishtrank07
5. DouglasMRafferty
6. griybet88
7. gcf6ulay
8. Baleee
9. santisuan52
10. Isabel019
 
 
Här är du: Nyhetsarkiv > Felaktiga utsläppsuppgifter rättas till!
 

 
 

Felaktiga utsläppsuppgifter rättas till!

Den 1/4-2019 släppte Sameradion & SVT Sapmi en artikel som fick viralt genomslag där man påstod att snöskotern släppte ut mer avgaser än flyget i norra Sverige. En artikel som vilade på data från IVL där beräkningen av utsläppsvärdena angavs att de är högst osäkra och inte tillförlitliga. De som beräknat dem har använt en generell beräkningsmodell som används för motorfordon, som bl.a. körs hela året, och som därför skapar denna höga osäkerhetsfaktor. Här kommer fortsättningen.

Annons:
Läs tidigare inlägg om de felaktiga underlagen.
Undermålig statistik svartmålar skoteråkare

Alla som idag har någon anknytning till skoterbranschen vet vilken otrolig utveckling som motorerna på snöskotrar haft de senaste 20 åren. Därför är man medveten om att utsläppen har minskat markant på nyare modeller och att detta uttalande inte kunde vara korrekt även av den anledningen.


De ifrågasatta uppgifterna, i den databas som användes i artikeln, kommer från den generella beräkningsmodell man använt för att få fram utsläppen på motorfordon. Man har bland annat räknat på att samtliga registrerade snöskotrar körs samt att en snöskoter använts under hela året (tillsammans med några andra generaliserande data, antaganden som visat sig vara felaktiga eller föråldrade).

De ifrågasatta uppgifterna, i den databas som användes i artikeln, kommer från den beräkningsmodell man använt för att få fram utsläppen. Man har bland annat räknat på att samtliga registrerade snöskotrar körs samt att en snöskoter använts under hela året (tillsammans med några andra generaliserande data, antaganden som visat sig vara felaktiga eller föråldrade).


Annons:


Sedan publiceringen av artikeln gjordes, med de högt ifrågasatta datat på utsläppsnivåer, har ett arbete genomförts i Snöskoterbranschen tillsammans med IVL och andra aktörer för att ta fram en bättre och säkrare beräkningsmodell. En modell som skall se till att ge en mer korrekt bild av utsläppen för snöskotrar och därigenom rätt statistik. Man har gjort ett gediget arbete både med att analysera den gamla och felaktiga beräkningsmodellen, till att överföra och skapa en ny och korrektare för detta fordonsslag. Förutom själva beräkningsmodellen har man konstaterat att av den totala mängden registrerade snöskotrar är det knappt 50% som är i trafik någon gång under året. En annan intressant faktor är att man har tagit fram en årsfördelningskarta fördelade på antal 2-taktare med förgasare till de mer miljövänligare motorerna med antingen 2-takt med EFI, 2-takt med direktsinprutning till rena 4-taktare som funnits respektive år. En karta som är viktig i beräkningen då nyare modeller körs längre och oftare än äldre.

I ett underlag som vi på Tidningen Snöskoter tagit del av har dessa beräkningsmodeller kraftigt reviderats för att passa snöskoter och hur vi använder och kör dem. Slutresultatet, med den nyare och säkrare beräkningsmodellen, erfar vi på Tidningen Snöskoter kommer att medföra att de felaktiga utsläppsuppgifterna reduceras med över 60% lägre än vad som tidigare angetts.
En siffra man som skoteråkare börjar känna sig mer trygg med.


Läs mer om innehållet i Senaste tidningen:
Allt som finns i tidningen

Få tidningen direkt hem i brevlådan:
PRENUMERERA!

Köp lösnummer i kiosk:
KÖPSTÄLLEN FINNS HÄR!

Digitaltidning
För dig som gillar att läsa din tidning i telefonen eller surfplattan med våra mervärden

Följs oss på Youtube:
Tidningen Snöskoter

Följ oss på Facebook: @tidningensnoskoter
Följ oss på Instagram: tidningen_snoskoter
» Tillbaka till Nyhetsarkivet   » Tipsa en vän
 
 
Besöksadress: Gräddvägen 7, Umeå | Adress: Gräddvägen 7, 906 20 Umeå | E-post: info@skoter.se | Telefon: 090-149370 | Shop: shop.skoter.se