NYTT NUMMER UTE AV TIDNINGEN SNÖSKOTER
NYTT SPÄCKAT NUMMER AV TIDNINGEN SNÖSKOTER HAR LANDAT.
MASSOR AV TREVLIG LÄSNING OCH HÄR KAN DU LÄSA MER VAD DETTA FRISKA NUMMER RYMMER.
VILL DU SNABBT HA TIDNINGEN I DIN BREVLÅDA - PRENUMERERA.
LÄS HÄR NEDAN(KLICKA PÅ LÄS MER) SÅ FÅR DU SE ALLA GOBITAR SOM FINNS MED.
KLICKA HÄR INTILL(PRENUMERATION) SÅ SKICKAR VI TIDNINGEN!
[ REPORTAGE ]
[1] RENA RAMA HAWAII I LYCKSELE
Jo, det var rena Hawaii i Lycksele i somras. Hawaii Snowmobile Show 2008 skulle återigen bli det stora skoterräjset i vatten. Mellan 3-3500 åskådare hade tagit sig till Hawaii-udden för att se vem som skulle bli kungen av Hawaii. - Aldrig har vi haft bättre förare, aldrig har banan varit svårare och aldrig har vi haft bättre bärgningsunderhållning, menade entusiasten Marino Carlsson, efter sommarens ”dopp”
[2] EN LEVANDE MOUNTAINLEGEND
Det är inte alla som vet vem Chris Ruske är och när vi träffar honom under SnowShooteventet i Grand Lake en tidig morgon i mars 2008 så ser han ut som vem som helst. Kanske lite kortare än flera av oss skandinaver men i övrigt en ”vanlig” amerikan med ett solbränt ansikte och ett brett vänligt leende på läpparna när han kommer springande över gårdsplanen.
[3] NORSKE EINAR WANGEN ORDFÖRANDE FÖR BÅDE SKOTER OCH FYRHJULINGAR
Polaris har högt tempo kring sina produkter fyrhjulingar och snöskotrar. I Norge sitter stora delar av ledningsgruppen som styr mycket av vad som händer i Europa. Polaris, som startade med snöskotrar har nu en mycket stark dominans också på fyrhjulingar. En av de som ligger bakom Polaris framgångar är Einar Wangen, ”generalmanger” för norra Europa.
[4] DRIVREMMENS HEMLIGHET
Hur många av oss snöskoteråkare har inte tvingats byta drivrem av skilda anledningar? Förr i tiden var det vanligt att man bytte drivrem flera gånger per säsong. Med dagens förbättrade variatorsystem samt materialval och tillverkningsprocesser för drivremmarna hör det till sällsyntheterna att man tvingas byta en drivrem. Men trots allt detta kan det fortfarande uppkomma skador på drivremmen som beror på bristande underhåll och service. Här nedan listar vi de vanligaste skadorna och vad de till stor del beror på. Känns skadorna igen?
[ TESTER ]
[5] POLARIS INDY TRAIL DE LUXE-93
Polaris Indy Trail finns det en hel del maskiner av. En beggad Trail kan vara en trevlig maskin att färdas på. Vi kikar här på en 1993 års modell som har både el-start och back som standard.
[6] PANTERA EN LYXSKOTER MED 15 ÅR UNDER HUVEN
Arctic Cat Pantera 550 EFI, anno 1994, blev då kallad ”lyxmaskin” när den dök upp på de svenska snövidderna. Det året kom Panteran med en EFI-motor.
[7] Test: Polaris 800 Assault RMK
Till i år kommer Polaris omåttligt populära RMK-linje med en ny modell som verkligen får lössnöfrälsta att titta en extra gång! Nya 800 Assault RMK är en utpräglad lössnömaskin för förare med freestyleambitioner!
[8] Test Ski-Doo MX Z Renegade X 1200
Ski-Doo har inte precis suttit med armarna i kors nu när marknadsandelen för fyrtaktssnöskotrar växer för varje år. Fler och fler snöskoterköpare efterfrågar faktiskt en nöjes- eller nyttomaskin med fyrtaktsmotor och det har satt fart på utvecklingen av en konkurrenskraftig motor hos Rotax. Nu är deras nya fyrtaktare klar och vad vore mer lämpligt än att stoppa den i Ski-Doo:s storsäljare Renegade. Våra testförare är alla överens om att MX Z Renegade X 1200 med fyrtaktsmotor är en väldigt lyckad kombination.
[9] Test Lynx Xtrim Commander 600 SDI
Familjens nya tillskott är här. Marknadens första crossover med 50 cm bred matta försöker slå sig in i toppstriden, frågan är om den håller för trycket?
[10] Test Arctic Cat Bearcat Z1 XT
En stor nyhet inom bredbandssegmentet släpper Arctic Cat via sin helt nya modell Bearcat Z1 XT. Övergången till det nya chassiet var oundvikligt, men har givetvis inneburit att man har försökt att föra över de fördelar som fanns på det gamla chassiet och dessutom lagt till nya.
[11] First Ride Yamaha FX Nytro MTX
Yamaha själva beskriver deras lätt omarbetade mountainmaskin FX Nytro MTX som en av de bästa allroundbergsmaskiner som någonsin tillverkats. Med den målsättningen så höjs förväntningarna rejält och frågan är om Yamaha har lyckats med sin målsättning?
[12] First Ride Polaris 550 IQ Shift
Under fjolåret introducerade Polaris sitt ”Shift koncept”, där deras tanke var att erbjuda bästa möjliga prestanda, kvalitet och körupplevelse, men till ett så pressat och förmånligt pris som möjligt. Helt enkelt möjlighet att köpa mycket skoter för pengarna och sen själv påverka hur man vill utrusta denna.
[13] First Ride Lynx Xtrim SC 600 E-TEC
Lynx levererar denna säsong ytterligare en maskin med sin nya motor, 600 E-TEC. Denna gång sitter den under huven på crossover maskinen Xtrim SC 600 E-TEC. Likheten med Rave RE 600 E-TEC gör sig snabbt påmind, men här finner vi förhöjd ruta, burkhandtag på styret och som väntat en längre matta för att styrka sitt ändamål.
[14] First Ride Ski-Doo Summit X 154” 800 R PT
”Bring it on” finns det en film som heter och som med sin titel väl speglar Summit X 800. Med fler bokstavskombinationer än vad som finns i vissa länders namn, så äntrade vi denna stealth-maskin utmed de höga bergsmassiven. De pudervita vidderna låg utbredda ovanför oss. Just denna dag skulle visa sig bli något helt annat i flera bemärkelser.
[15] First Ride Arctic Cat Crossfire R1000 Sno Pro
Vad skönt…. Den som har följt de tidigare artiklar som jag skrivit gällande Arctic Cat, kan knappast ha undgått att jag personligen är ett stort fan av det ”gamla” chassiet. Man får säga vad som helst, men för mig så får en konstruktion vara hur gammal som helst bara den ger en maximal körkänsla som kan mäta sig med andra märken och modeller i samma eller närliggande segment, och det kan Crossfire 1000R.
[ RACING ]
[16] VASSA PRO MASKINER KLAR FÖR START
Varje år sker samma procedur i skoterns racingvärld. I samband med Hay Days, som årligen avfyras i USA, brukar de stora märkena presenterar sina tävlingsmaskiner och sina förare. Och i år var det inget undantag, åtminstone hade några av de stora tävlingsstallen de aktuella maskinerna på plats. Inga stor ingrepp utan finslipning av de små detaljerna kunde vi på plats notera, men nog så viktiga detaljerna för att få en vinnarmaskin. I Pro-klassen, det vill säga högsta divisionen, så tävlas här i Norden med Ski-Doo, Lynx, Polaris och Arctic Cat. I Norden har det de senaste åren handlat mycket om finska Lynx, som inte finns i Nordamerika. Vi har ju också en världsmästare i Sverige – Emil Öhman, som tog över efter Peter Eriksson. Båda de här svenska förarna, Emil och Peter, är också Lynx förarteam kommande säsong, VM, EM, NM och SM ska de åka. De olika svenska teamen har tagit form och vi kan räkna med en spännande tävlingsvinter.
[17] EUROPAS SNABBASTE TJEJ
Kicki Blomqvist blev i somras Europamästare med att gasa med sin dragsterskoter. En busvass skoter, som på sina skidor fram har hjul för att det ska rulla på. Teamet Blomqvist är snabb en ren familjeaffär. Hon styr en brutal vass fyrtaktsskoter som gör 0-100 på två sekunder och det på asfalt.
[18] SLÄKTEN ÄR VÄRST HOS ÄLVSBYNS HETA FARTÅKARE
Hos familjen Öhman snackas det motor dygnet runt. Fyra fartglada Älvsby-förare: Mats Öhman, legendarisk skoteråkare, numera rallycross Thomas Öhman, också skoteråkare, men åker rallycross idag Emil Öhman, världsmästare i skotercross, men nu också rallycross Adam Öhman, minst i gänget, skotercross.
[19] BURKARCUPEN GÅR VIDARE
BURKARCUPEN, ett använt begrepp när man pratar veteranskoter. Säsongen 2008 kom att bli gammskotrarnas återuppståndelse. Nu inför säsong 2009 har arrangörerna vidgat sig och reglementet utökats. Det som förra året blev stort kommer i år att vara enormt. Här får du veta allt vad som är på G!
[20] DRAGRACING PÅ ASFALT EN HET SAK
Det går fort på asfalt med snöskotrar och den blöta sommaren har bjudit på fina race och nu hoppas man på en fin kommande säsong. Vi har kollat tävlingarna och förarna.
[21] SVENSK SNÖSKOTERRACING 1988 del 1
Även säsongen 1987/88 körde man en SM-serie i skotercrossen med dubbade drivmattor. Nytt för året var att man endast körde tre deltävlingar varav den sista var en deltävling där man delade ut dubbla poäng i varje heat. I del 1 behandlar vi de två första deltävlingarna och i nästa avsnitt tar vi en närmare titt på den spännande avslutningen där något mycket ovanligt inträffade.
[22] CRILLE STARTAR SIN FJÄRDE USA-SEJOUR
-Det ska bli kul att få dra igång en ny säsong i USA, säger Crille Salemark. Nu har västerbottningen gjort klart med kommande vinters tävlingar i USA. Teamet fortsätter i det seriösa stallet Zandstra Motor Sport, som har sin bas utanför Minneapolis, samma stall som man jobbat med under de tre år man tävlat i USA. Men till i år och efter Salemark jr:s framgångar i USA de gångna säsongerna har Crille stärkt sina positioner.
|