Navigera dig fram här   Lördagen den 12:e oktober 2024
Skoter
Racing
ATV
  Startsida  
  I tidningen  
  Nyhetsarkiv  
  Racing  
 
  »  Inbjudan
 
 
  »  Tävlingskalender
 
 
  »  Regler
 
 
  »  Arkiv Racing
 
 
  »  Tidigare nummer
 
 
  »  Resultat
 
 
  »  WSR/USA Resultat
 
  Prenumeration  
  Tidigare tester  
  Videoteket  
  Till Salu  
  Auktion  
  Privata annonser  
  Forum - Skoter  
  Årets skoter  
  Medlem  
  Skoterkortet  
   
Användarnamn

Lösenord

Logga in automatiskt

» Bli medlem
» Glömt lösenord?
» Om kakor...
 
  Medlemmar: 15297  
  Antal nyheter: 5825  
  Meddelanden: 68506  
  Sidvisningar:  
  Idag: 17426 st  
  Igår: 54497 st  
  Denna månad:
590872 st
 
  Föreg. månad:
1655386 st
 
  Totalt: 95993460 st  
  Senaste 10 inloggade:  
  1. RHG
2. micke666
3. sunnne
4. FrankJScott
5. TheOne
6. Swarte
7. Herbert
8. allimac32
9. Alpinemadness
10. Hajen54
 
 
Här är du: Nyhetsarkiv > UTE NU
 

 
 

UTE NU
No 6

Laddat julnummer med 16 extrasidor med racing, tester, julklappstips, teknik från Bosse, Burkarcup, fiske och tester av 2011:or
Läs om sveriges egen sledneck: Kalle KJ Johansson.
Retrobygget med en Blizzard 7500 anno 1979. Racingstallens veteraner: Jeff Öijer, Johan Eriksson, Johan Vesterlund och Fredrik Granberg.
ISOC startar med Johan Lidman, Emil Öhman, John Stenberg, Christan Salemark, Emma Karlsson och Tucker Hibbert. Kan någon slå Tucker?
Inför WX15. Julrödingen från Gösta.
Minnen från Svalbard och ACE-motorns uppbyggnad från Bosse.
Plus en hel del mera --->

[ REPORTAGE ]

[1] ROTAX NYA 600 ACE MOTOR
Motortillverkaren BRP-ägda Rotax i Österrike har ju varit mest känd som 2-taktsspecialist där man varit världsledande under många år, men stärkt sin ställning ännu tydligare under de fem senaste åren. Jag tänker då på den revolutionerande SDI bränsleinsprutningen som introducerades 2004 och nu senast med E-TEC direktinsprutningen som förvandlat de i många kretsar illa sedda 2-taktsmotorerna till jämbördiga med de allra bästa 4-taktsmotorerna både ur bränsleförbruknings- och miljösynpunkt. Något som man ansåg vara helt utopiskt om man bara går 5-6 år tillbaka i tiden.

[2] Recept på julröding
Sedan länge tillbaka har jag satt en ära i att alltid ha en gravad röding på julbordet. Äran bestod i att jag skulle ha fångat den själv och bli beundrad för det. Ibland innebar det väldiga strapatser i förfärlig kyla, spetsad med rykande snöstorm. Det hände nog att den fisken blev dyr. Men att tigga eller rent av att köpa råvaran av någon annan var otänkbart. Ännu bjuder det emot att bara gå in på någon affär och köpa en färdig laxbit, färdiggravad och inlagd i plast. Det är liksom inte samma sak. Dessutom skall man hålla på traditioner. Men för all del, även en öring kan få duga och i värsta fall ett stycke lax. Om den levt naturligt och inte är odlad.

[3] Julklappstips
Då julen närmar sig är det många som börjar fundera på julklappar från alla håll. Med det menar vi att man både tänker på vad man skall ge samt vad man skulle vilja få? Givetvis är inte vi på Tidningen Skoter sena på att sätta ihop en lista så att du som läsare skall kunna få några bra tips i julklappsdjungeln. Då vi presenterar denna lista är även tanken att du skall kunna vara ute i god tid för en del produkter kan kräva detta om de skall komma fram innan den 24:e. För tittar man på omgivningen närmast så är det riktigt många som är ute och trängs med julstressen hängandes över axlarna alldeles för sent inpå julen. Så varsågod här har ni våra julklappstips.

[4] EN ÅTERFÖRSÄLJARKONFERENS ATT MINNAS
Denna händelse inträffade våren 1992. Det var under den ”gamla goda” tiden då Ski-doos generalagenter i Norden var independent d.v.s. egna företag där tillverkaren Bombardier i Canada inte hade några ägarintressen i distributörerna.

[5] BURKARCUPEN VOL.4
Från Korpilombolo i norr till Östersund i söder. Från samhällets alla ytskikt står snart nya vs gamla deltagare uppställda för att på samma vilkor, trots olika förutsättningar, slåss om den ärade titeln. Det är kallt, det är mörkt, det är vinter. Snart går startskottet för Vol.4

[6] SVEMO & SBF ANMÄLDA TILL KONKURRENSVERKET
Svemo (Svenska Motorcykel- och snöskoterförbundet) och SBF (Svenska Bilsportförbundet) har anmälts till Konkurrensverket utifrån respektiver förbunds lojalitetsplikt som återfinns i deras stadgar.

[7] KLUBBAR ALLIANS I DOROTEA
Underhåll och finansiering av leder för klubbarna är två stora dominerande punkter i deras arbete. Medlemskapet av skoterägare är det skralt med. Varje skoteråkare håller hårt i plånboken och har svårt för att bli medlem och betala en blygsam avgift på mellan ett par hundralappar till fem hundralappar per år för att kunna åka omkring på väl underhållna leder. Nej inget medlemskap, skall den snåle skoterägaren ha, men ändock krav på att klubbens medlemmar skall ställa upp för dem och hålla bra leder. Ropen från denna kategori är minsann inte återhållsam mot klubbens insatser.

[8] KALLE KJ JOHANSSON
Kalle är uppväxt i Bölen utanför Ö-vik.Gick på industri programmet på Parkskolan. Han har jobbat som maskinoperatör i CNC svavar och fräsare några år på Thord AB och Hägglunds. Han flyttade upp till Gällivare 2006 och jobbade som mekare och vulkare där uppe åt gruvindustrin. Hans skoterkarriär började när han var runt åtta år på sin pappas sportiga och ”ruggigt lätta” Ockelbo 6000. En egen skoter stod högst på önskelistan många år och Kalle fick till slut köpa sin egen Cougar 1986 när han var 15 år. Sen har det väl blivit en 12 -15 stycken skotrar efter det.

[9] Lynx är populäraste Maskinen
Resonemanget om vilka modeller det säljs mest av dryftas gång efter annan. Vi blev nyfikna på det och plockade fram siffror över de modeller som sålts under föregående säsong.

[10] Ski-Doo Blizzard 7500 377 F/C - Lilla fläkt Modifierat
Ett projekt kan handla om väldigt mycket som är svårt att beskriva i ord. En känsla svår att förklara. Detta projekt handlar om att klippa navelsträngen för att uppnå en ny nivå av kunskaper och att praktiskt utöva år av teoretisk inlärning.



[ TESTER ]

[11] POLARIS 800 RUSH PRO-R
Polaris revolutionerade verkligen snöskotervärlden ifjol när de släppte 600 Rush. Det var inte direkt någon som blev förvånad när dom till i år släppte denna otroliga ledracer med den större 800-motorn. Snabbt kunde vi konstatera att den större motorn passar väldigt bra i chassiet.

[12] YAMAHA APEX SE
Yamaha har verkligen jobbat med sin fyrcylindriga toppmodell detta år. Man har tagit hjälp av den senaste tekniken och fått fram en betydligt trevligare maskin att köra. Borta är mycket av den vickighet och spårkänslighet som kännetecknat den muskelstinna modellen tidigare. Nytt för i år är också att man behåller modellnamnet Apex SE även för de maskiner som kommer till Europa.

[13] LYNX X-TRIM SC 600 E-TEC
Med några små ändringar på maskinen har man med Lynx X-trim fortsatt bevara en maskin som fungerar riktigt bra i lössnö och på leden. Med sin karaktäristiska klang från motorn, som lite kontroversiellt kan liknas vid något mellan en symaskin och en diesel, är detta en maskin med en motor som är riktigt accelerationsvillig.

[14] ARCTIC CAT F8 SNO PRO
Ett färgglatt streck. Det är så vi är vana att se Arctic Cats prestandamaskiner efter leden. Åtminstone de som är målade i de klassiska Arctic Catfärgerna. F8 Sno Pro är inget undantag heller detta år. Ett fullständigt effektmonster som ger 163 hästar ur den frustande 800-kubiksmotorn. Nyfiken på vad årets modell har att erbjuda? Häng med, vi tar en lite närmare titt under huven på en av Arctic Cat’s absoluta performanceskotrar.

[15] SKI-DOO RENEGADE ACE 600
Innanför väggarna på BRP ligger utvecklarna knappast på latsidan. Det var inte längesedan Etec motorn fick se dagens ljus både i 600 och 800 kubiks version men det räcker inte. I år har man tagit ytterligare ett steg framåt i motorutvecklingen med stenhård fokusering på bränsleförbrukning.

[16] ARCTIC CAT M8 HCR
Den här maskinen var en intressant maskin som vi valde att uppmärksamma redan ifjol. Då gick den inte att köpa som standardmaskin i butikerna, utan man var tvungen att specialbeställa den. Vi på Tidningen Skoter tyckte att den redan då var så pass unik och intressant att vi ändå bestämde oss för att skriva om maskinen. I år återfinner man den i standardsortimentet, där vi tyckte att den borde funnits redan ifjol. Kul!

[17] SKI-DOO RENEGADE BC X 800R
Ordet backcountry förpliktigar. För mig så är det för evigt förknippat med djup lössnö och äventyr långt från civilisationen. Människa och maskin tillsammans, i symbios med naturen, där fokuset ligger på att kunna njuta av naturupplevelsen på en maskin som flyter lika bra i lössnön som den gör efter leden. Hur har årets version av Ski-Doo Renegade Backcountry X 800 lyckats?

[18] YAMAHA FX NYTRO MTX
FX Nytro MTX är Yamaha's botemedel mot lössnö och branta sluttningar, som trivs där snön ligger som djupast. Ett riktigt kraftpaket som snabbt ilar iväg uppför berget, men med en del kritiska anteckningar i protokollet.

[19] POLARIS 600 IQ SHIFT
Funderar ni på att köpa en snöskoter för första gången skall ni absolut provköra en Polaris 600 IQ Shift . Här är måttstocken på hur en snöskoter minst skall vara. Vill man sedan ha mer lyx och flärd får man köpa till utrustning eller välja dyrare modeller. I många fall räcker 600 Shift långt och en mer lättkörd snöskoter får man leta efter och det till ett vettigt pris.

[20] LYNX XTRIM COMMANDER 600 E-TEC FIRST RIDE
Nu äntligen har Xtrim Commander uppdaterats. Den har fått den fina och bränslesnåla 600 kubik stora E-TEC-motorn som fått Commandern att bli rikigt trevlig, då motorn passar väldigt bra tillsammans med chassiet.



[ RACING ]

[21] VETERAN SVENSK SNÖSKOTERRACING 1990
Den stora tillströmningen av tävlande tvingade SVEMO till ändring av reglementet. Borta var SM-serien som nu ersattes av en uppdelning på två regioner, Norra och Södra. Man körde två kvaltävlingar i var region där de nio bästa i varje klass möttes i en direkt avgörande final.

[22] ISOC PREMIÄREN
Detta år måste bli det mest intressanta året på länge ur svenska ögon. Emil Öhman visade att han var en kraft att räkna med under fjolåret med många fina resultat och sedan Johan Lidmans imponerande styrningar på hemmaplan och nu hans USA-satsning. Sedan att Tucker Hibbert satsar en hel säsong gör inte det hela mindre intressant.

[23] WINTER X-GAMES 15
Tucker Hibbert ska försöka ta den femte raka segern medans Daniel Bodin ska försöka ta sitt första guld. Guldmedaljörer från Winter X-Games 14 är automatiskt inbjudna.

[24] STALLENS VETERANER
Inom många idrotter finns det extrema exempel på utövare som presterar på topp när de är över 40 år, men de är sällsynta. Hur är det med skotercrossen, finns det någon gräns, och i så fall var går det den? JEFF ÖIJER JOHAN ERIKSSON JOHAN VESTERLUND FREDRIK GRANBERG

[25] DESSAN –EN VINNARE MOT ALLA ODDS
Regerande svenska mästarinnan Desiree ”Dessan” Stolt har inte haft en lätt resa till sina framgångar. Detta är historien som mest liknar manuset till en Rocky film. En tjej som haft ordentliga motgångar och tagit mycket stryk rent fysiskt, men alltid rest sig på 10, bara för att vinna.

mer info här



» Tillbaka till Nyhetsarkivet   » Tipsa en vän
 
 
Besöksadress: Gräddvägen 7, Umeå | Adress: Gräddvägen 7, 906 20 Umeå | E-post: info@skoter.se | Telefon: 090-149370 | Shop: shop.skoter.se