Påskerna mer riskfyllda än man tror
Se vad du kan göra för att hålla nere skaderisken under påsken. Vi har listan över vanligaste orsakerna!
Nu är påsken här och många tar chansen att få en långhelg fylld med skoteråkning. Men helt riskfritt är det inte, siffror från Svedea visar att det sker nästan dubbelt så många olyckor under påskhelgen jämfört med övriga helger under skotersäsongen.
Svedea har tittat närmare på förekomsten av skoterolyckor under de senaste årens påskhelger.
Resultatet visar att det under påsken sker mer än 90 % fler skoterolyckor från skärtorsdag till annandag påsk än motsvarande veckodagar under den övriga skotersäsongen. Ett snitt över de senaste två årens påskhelger visar att påskafton är den vanligaste olycksdagen.
Så här fördelar sig olyckorna under påskhelgen:
- Skärtorsdag 9 %
- Långfredagen 17 %
- Påskafton 42 %
- Påskdagen 24 %
- Annandag påsk 7 %
Svedea har även undersökt vad skoteråkarna oroar sig mest för. Drygt 1 500 skoteråkare har svarat på vad de uppfattar som de största riskerna med skoteråkning. Resultatet visar att följande tre områden ses som de största riskerna:
- Kollision med träd och stubbar (72 %)
- Dåliga isar (68 %)
- Berusade förare (30 %)
Siffrorna inom parentes visar andelen skoteråkare som uppgett respektive alternativ.
– Kollision med stenar, stubbar och träd är den vanligaste skadan bland våra kunder och står för mer än hälften av alla våra skoterolyckor. Så det är inte konstigt att många oroar sig för det. Nu på vårvintern börjar också åar och andra vattendrag tina upp vilket ökar riskerna med skoteråkning. Mitt bästa tips är att vara lite extra vaksam nu mot slutet av säsongen när både snötäcket och isarna börjar bli tunnare, säger Fredrik Lilliehöök, produktchef för snöskoterförsäkring på Svedea.
|